Voor mensen met dementie is het belangrijk om mee te kunnen blijven doen in de samenleving – dat ze ondanks hun aandoening kunnen blijven participeren in onze gemeente en zinvolle daginvulling kunnen vinden. Maar hoe organiseer en faciliteer je dit als Oirschotse samenleving en als gemeente? Daar willen we graag wat aan doen. 

Informatie in de gemeente Oirschot:

 

 • Uw huisarts 
  • stelt de diagnose, "heb ik dementie, ja of nee?"
  • de huisarts verwijst door naar de geriater of neuroloog
 • De zorgtrajectbegeleider
  • NA de diagnose dementie is de zorgtrajectbeleider (casemanager) uw vaste aanspreekpunt. Uw huisarts verwijst u door naar de zorgtrajectbegeider.
  • De zorgtrajectbegeleider helpt mensen met dementie én hun mantelzorgers met uitleg over dementie, praktische adviezen en emotionele steun. De zorgtrajectbegeleider weet de weg in het doolhof van instellingen en organisaties in de regio en kan bemiddelen bij het regelen van passende zorg.

 • WIJzer Oirschot
  • is de voordeur voor alle vragen over WMO, wonen, welzijn en zorg
 • Het Platform Dementievriendelijk Oirschot
  • Biedt allerhande ondersteunende activiteiten

Informatie over het Alzheimercafé in Oirschot:

 

Het Alzheimercafé is hèt ontmoetingspunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden uit de gemeente Best - Oirschot - Son & Breugel.

Iedere vierde woensdag van de maand (m.u.v. juli en december) bent u welkom in Zalencentrum 't Zand te Oirschot vanaf 19:00 uur. U hoeft zich niet van te voren aan te melden. Rond 21:00 uur sluiten we af.

Vergeetachtigheid of dementie? Raadpleeg uw huisarts!

Twijfelt u tussen vergeetachtigheid of dementie? Voor een diagnose dementie, raadpleeg uw huisarts! 

Wat doet de zorgtrajectbeleid(st)er?

NA de diagnose dementie is de zorgtrajectbegeleider (casemanager) uw centrale contactpersoon, uw vaste aanspreekpunt. De zorgtrajectbegeleid(st)er is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. De zorgtrajectbegeleider helpt om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. Een zorgtrajectbegeleider denkt mee, informeert, adviseert en  begeleidt. Uw huisarts verwijst u door naar uw zorgtrajectbegeleider.

Heeft u vragen over WMO, wonen, welzijn en zorg? WIJzer Oirschot helpt u.

WIJzer Oirschot is de voordeur voor alle vragen over WMO, wonen, welzijn en zorg in Oirschot. Ze organiseren en ondersteunen veel activiteiten. Dat doen ze niet alleen. Dat doen ze samen met vrijwilligers en andere organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Bijvoorbeeld met de 'dorpsondersteuner' , dat is een buurtgenoot die samen met jou zoekt naar hulp in de kring van mensen die dicht bij je wonen. Lees hier verder ...

Voorlichting en training 'Goed omgaan met dementie', ook in Oirschot?

Voorlichting en training 'Goed omgaan met dementie' verzorgen we in samenwerking met Alzheimer Nederland en de Gemeente Oirschot. Deze voorlichting is bestemd voor iedereen die in contact komt met iemand met dementie; dat kan een familielid zijn, een buurman of een andere dorpsgenoot, tijdens je werk, in de winkel, op straat, op een terrasje, in de bus et cetera. Meer informatie over een training in de Gemeente Oirschot: tel. 06 50 204 200 (of een App-je). Deze training duurt ongeveer 1,5 uur, is kosteloos en wordt verzorgd door Bas Luiting

Je kan ook een online training doen; ruim 580.000 mensen gingen je al voor!

Waar kan ik een simulatietraining met de Virtual Reality-bril beleven?

De Dementiebril is een Virtual Reality simulatietraining, een 360 graden simulatiefilm. De film laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo is het mogelijk zelf te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. Heeft u interesse? U kunt zich aanmelden bij de telefoniste van JorisZorg. Bereikbaar van ma t/m vr van 8.30 uur tot 16.45 uur via telefoonnummer 0499 572124. Zij kijkt met u welk tijdstip beschikbaar is. Reken op ongeveer 1 uur.

Zit Dementievriendelijk Oirschot ook op Facebook?

Dementievriendelijk Oirschot heeft op facebook een groep waar gezamenlijke activiteiten op worden gedeeld, zoals prachtige wandelingen in de natuur … voorlichting op scholen en zoveel meer.

Heeft Oirschot een 'Onvergetelijke Kookclub'? (gezien op TV)

We hebben een eigen dementievriendelijke kookclub in Oirschot voor o.a. mensen met dementie. Op de Oirschotse Markt is deze te vinden in 't Bint, o.a. bekend als streekwinkel en ontmoetingsplek. lees meer op https://www.luiting.nl/